
Специалност “Безопасност и качество на храните” - магистър |
Специалност „Безопасност и качество на храните” Образователно-квалификационна степен „Магистър" Професионална квалификация "Магистър-инженер технолог"
Редовно и задочно обучение Продължителност на обучението: 2 семестъра - след завършена ОКС "бакалавър" в направление „Хранителни технологии”. 4 семестъра - след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Хранителни технологии”. Магистър-инженер технологът придобива високоспециализирани практически и теоретични знания в областта на научно-изследователската и внедрителска дейност; микробиологичните, химичните, технологичните, и законодателните аспекти на контрола на качеството и безопасността на храните; анализа на храните; контрола и управлението на технологичните процеси при производството на качествени и здравословни храни; фирменото управление; управлението на екипи. Магистър-инженер технологът, придобива умения да планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено - технологичните процеси, отговорни за безопасността на храните; да анализира и оценява микробиологичните, химичните и физичните опасности при производството на храните; да разработва, внедрява и поддържа системи за управление качеството и безопасността на храните в различни предприятия и структури от хранителната верига и др. Магистър-инженер технолозите със специалност „Безопасност и качество на храните” получават възможност да се реализират като: ръководители на лаборатории, изследователски центрове и институти, свързани с функционирането на ДПП (GМР), системи за анализ на риска (НАССР), интегрирани системи за безопасност и качество (ISО 22000); ръководители на колективи за разработване на нови хранителни продукти, изследователи, научни работници, докторанти; експерти, консултанти и съветници при производството на безопасни и качествени храни; експерти по контрол на качество и безопасност на храните в Българската агенция по безопасност на храните; Експерти в отделни фирми и екипи за разработване на НАССР системи, в министерства, ведомства, неправителствени структури (комисия за защита на потребителите) и браншови организации; мениджъри по безопасността и качеството на храните в предприятията за производство и съхранение на храни. |
